Känn INGEN oro!! (Texten är kopierad av en journalistblogg)

I förra veckan avgick Inger Efraimsson från sin post som ordförande i styrelsen för Försäkringskassan. Hon avgick i protest mot att "regeringen drar åt tumskruvarna på redan svårt utsatta människor."

I dag fortsätter regeringen processen med att låta sjuka, funktionshindrade och arbetsskadade betala skattesänkningarna (och de nya bidragen och avdragen) åt de allra rikaste.

Den "tidsbegränsade förtidspensionen" ska bort, vilket enligt socialdepartementet ska spara stora pengar. Antalet personer med sjukersättning ska "minska kraftigt". Efter sex månader ska den sjukskrivne "prövas" mot hela arbetsmarknaden. Om försäkringskassan bedömer att den sjukskrivne kan ta ett arbete blir personen av med både sjukpenningen och jobbet.

Cristina Husmark Pehrsson;

-För dem som redan är inne i det idag kommer det att ta ett tag, säger socialförsäkringsministern men understryker att ingen ska känna någon "oro".

Ingen ska alltså känna någon "oro." Det känns ju skönt att höra. Speciellt för de som i dag har tidsbegränsad sjukersättning och mirakulöst förväntas bli friska och arbetsföra bara genom tankekraft och egen vilja. Eller för de som i framtiden blir sjuka och därigenom riskerar att bli av med både jobb och sjukersättning. Känn ingen oro!

Redan nu är reglerna hårdare, handläggarna mer pressade och rutinerna förvirrande för de sjuka. I bekantskapskretsen har jag pratat med människor med tidsbegränsad sjukersättning. Helt plötsligt har försäkringskassans rutiner förändrats. När sjukersättningsperioden är på väg att ta slut kontaktar inte längre Försäkringskassan den försäkrade. Nu förväntas istället den försäkrade själv ta det initiativet - utan att få någon information om de ändrade rutinerna. På så vis skapas än mer stress, oro och psykiskt lidande.

Pressen på sjuka ökar hela tiden. Många känner skam och rädsla. Vågar man ens berätta att man är sjukskriven eller har sjukersättning? Allmänhetens bild är numera klar - alla sjuka är "bidragsfuskare" och kan egentligen arbeta, bara de tar sig i kragen. Det finns många med sjukskrivning eller sjukersättning som numera känner stor oro och stress, några balanserar på gränsen till självmord. Det är visserligen tabu att ens nämna ordet - men det är ett faktum. Rättsosäkerheten för denna grupp är dessutom minimal. Känn ingen "oro" säger socialförsäkringsministern. För alla dessa låter de orden som ett hån!

Ingen som är sjuk eller utsliten blir hjälpt av att bli misstrodd. Med regler som i praktiken innebär att många sjuka kan bli av med både jobb och sjukersättning efter ett halvår blir konsekvenserna precis så fruktansvärda och "otäcka" som Inger Efraimsson varnade för i förra veckan. Hur alternativet skulle se ut? Prata med de sjukskrivna, lyssna - de är vuxna människor. Processen måste bli mer human, och skulle kunna bli det om Försäkringskassan och regeringen började behandla sjuka och funktionshindrade som människor istället för parasiter och "bidragsfuskare".


Vad har vi för regering? Tycks vara födda utan hjärna, synnerligen eftersom inget av det dom gör går ihop!!!! Dom bokstavligen trampar på oss som redan ligger!
Jag undrar om deras löfte om hjälp till uteliggare kommer att fungera...eftersom vi sjuka knuffas ut och i slutänden också kommer hamna på gatan!!!
Jag önskar ALLA där ute en riktigt god jul! MEN inte regeringen, dom kan rent av ta sig i brasan!!

                                                                                    Mie


Kommentarer
Postat av: Ewa

Jag är en av dem som har sjukbidrag. En man ifrån f-kassan rinde för en månad sen och pratade om något som den kallas PILA utredning.
"Vi frågar inte vad vi kan göra för dig utan vad kan du göra för dig"
Men han var ärlig detta låter bättre än vad det är. Jag blir genast mkt friskare.

2007-12-20 @ 22:52:14
URL: http://www.lillaviola.blogg.se
Postat av: Sandra

Ja dom kan dra åt h****** ! =D

2007-12-21 @ 13:01:34
URL: http://sandrajjj.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0